say it!

April 20, 2010

[bild från http://norrkopingpride.se/]

När jag ändrade min civila status på Facebook, från att ha varit ”single” till att vara ”in relationship”, dök ett flertal kommentarer upp; ” Åh, har du blivit med pojkvän!” eller ”Vad heter den lycklige karln?” Visserligen hade jag aldrig tidigare varit ihop med en tjej och många trodde nog därför att det var en kille jag blivit ihop med…men.. Redan där ser jag vilken inställning eller tankar många människor kan ha. Många reflekterar inte att kärleken kan se ut på många olika sätt och även om jag aldrig hade varit ihop med en tjej, kan det ändras för kärleken styr man inte över, inte jag i alla fall!

Jag är svensk och min (numera!) fru är amerikanska vilket betyder att vi därmed får gå igenom en hel del internationella och underbara fylla-i-blankett-processer i livet. Vi började diskutera relativt tidigt hur vi skulle försöka planera vårt liv. Ja, vi måste planera, eftersom vi är styrda utifrån blanketter, lagar och rättigheter och då dessutom i två olika världsdelar. Framförhållning är något jag har lärt mig att ha de senaste åren. Det var egentligen inte så svårt att ”välja” då det inte finns någon som helst möjlighet för mig att få ett så kallat ”green card” i USA (uppehållstillstånd för resten av ens liv i och med att man är gift med en amerikan, MEN gäller inte då man är tjej och gift med en amerikansk tjej). Faktum är att när min fru ska fylla i blanketter eller liknande i sin hemstat, North Carolina, måste hon kryssa i att hon är singel för vårt äktenskap räknas inte där.

Vi gifte oss i Sverige december 2009 och min fru får därmed rätten till uppehållstillstånd i Sverige eftersom hon är gift med mig som är svensk medborgare. Naturligtvis har vi varit tvungna att fylla i en hel del blanketter i denna process, men vi vet vad beslutet blir – att vi har rätt att få vara tillsammans med varandra (i mer än tre månader i sträck – det är så länge man får stanna som ”turist” i antingen Sverige eller USA), hela livet! Det intressanta har, i all blankettifyllande, varit att se hur alla blanketter är utformade. Faktum är att vi på något sätt lite överraskade inte har bemötts av någon som helst diskriminering i blankettform. Härligt Sverige!

När jag vanligtvis skriver om HBT-relaterade saker (Homo-Bi-Transpersoner) eller händelser på min blogg är det oftast relaterat till politiska beslut eller diskussioner – främst i USA (då de ligger lite efter Sverige, men Obama kämpar på!) men även i Sverige, fokus lägger jag dock mest på det vardagliga livet med mig och min fru. Jag har precis lagt till en kategori kallad ”rainbow stuff” där jag kommer att spara inlägg relaterade till det. Min bild av samhället är att det är många människor som är en aning reserverade för allt som har med HBT-relaterade frågor eller diskussioner att göra. Jag tycker därför det är viktigt att skriva om det i min blogg, och då enkla vardagliga saker för att visa att HBT-personer inte är annorlunda, avlägsna och/eller skrämmande.

Dagens, eller de kommande sju veckors, fokus är att klara av ännu en period utan min fru fysiskt vid min sida. Hon väntar på sitt uppehållstillstånd till Sverige och jag studerar klart min utbildning med examen i sikte i juni! Det blir sedan en sommar i USA för att umgås med den delen av familjen, innan flytt till Sverige bär av stapeln. En flytt som innebär att vi för alltid får vara fysiskt tillsammans – det är livet det och något som vi inte tidigare har kunnat ta för givet.

Under Pride i Norrköping kommer jag troligtvis att besöka debatten om familjefrågor, fika och höra mer om ”Öppen Förskola Regnbågsfamiljer”, kanske se någon show, titta på någon eller några utställningar, dj:a och förhoppningsvis prata med många härliga människor! Det finns så mycket intressant att se och lyssna till så jag får se hur jag knåpar ihop mitt helgsschema, kul ska det bli!

Läs om..
tävlingen (länk)
festivalen (länk)
programmet i .pdf (länk)
—————————————————–

Sorry, my international readers for writing this blog post in Swedish. I’m in a contest called “Say it” related to the Pride festival here in Norrköping this coming weekend. I compete about some cool stuff from WordPress (link) – blog/Internet related things.

No Comments

Leave a Reply